Câte contracte de muncă poate avea o persoană fizică?

Câte contracte de muncă poate avea o persoană fizică?

Legislatia in vigoare, permite oricarei persoane sa aiba mai multe locuri de munca in acelasi timp, cu conditia incheiererii de contracte individuale de munca pentru fiecare loc in care se presteaza munca.

Potrivit art. 35, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Fac exceptie de la prevederile alin. (1) situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.

Contracte de munca ale angajatilor se pot incheia atat pe perioada determinata, cat si pe perioada nedeterminata la aceeasi companie sau la companii diferite, cu norma partiala sau cu norma intreaga.

Dat fiind faptul ca legislatia nu interzice existenta mai multor contracte pentru aceeasi persoana (la acelasi angajator sau la angajatori diferiti), in ceea ce priveste detinerea a doua contracte individuale de munca cu norma intreaga (8h/zi) la acelasi angajator, trebuie sa fim foarte atenti la prevederile privind durata normala a timpului de munca.

Mai exact, pentru salariatii angajati cu norma intreaga durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Exceptie fiind in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.

Atentie! Durata zilnica a timpului de munca de 12 ore va fi urmata de o perioada de repaus de 24 de ore.

Prin exceptie de la prevederile mai sus mentionate, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

In concluzie, in ceea ce priveste incheierea mai multor contracte individuale de munca la acelasi angajator (cumul de functii) trebuie ca angajatorul impreuna cu angajatul sa stabileasca normele de lucru astfel incat sa nu se depaseasca durata timpului de munca de 48 de ore pe saptamana (media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice).

Sursa: www.contzilla.ro; Autor: Diana Lodoaba, economist

 

Partajează acest conținut:

Avatar Mira

Liyana Parker

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.